A propòsit del 15M.


  1. El factor humà. Unes línees a mode de reflexió.

Qui són el membres del 15M? O millor dit, d’a on han sortit aquestos contestataris del moviment 15M? On eren les seues consciències en els anys anteriors a l’actual crisi econòmica, quan Espanya (amb Irlanda) era un model de creixement econòmic per a Europa, i un orgull per a la majoria dels espanyols?

Em pregunte si les protestes i el descontent surten a  partir de la desocupació laboral i la manca de perspectives vitals o ja formaven part de la consciència d’aquestes persones en els anys anteriors a l’explosió de la bombolla immobiliària i les  conseqüències que provocà.

Fins a quin punt la població espanyola, en general, és amb la consciència vindicativa del 15M?

La meua memòria em porta als anys 1975, ‘76 i ‘77 del segle passat. Es va produir un transvasament  de la població majoritàriament franquista (cada any s’omplia la Plaza de Oriente de Madrid, ara no sé com s’anomena) al món dels partits polítics que van fer possible la Monarquia de 1978 (la mateixa que tenim ara, en herència). Tots els que van jurar fidelitat al règim franquista en vida, li ho van tornar jurar, però,  ara la fidelitat, a la Monarquia institucionalitzada en la Constitució de 1978.

Bé, no exactament tots, una minoria va seguir, de fet, amb l’antic règim de la dictadura. Van donar prou quefer (no oblidem els dos intents colps d’estat entre altres assumptes). La “transició democràtica” semblava que no s’acabava de superar mai… anàvem d’ensurt en ensurt.

Serveix la Constitució del ’78 al moviment del 15M?, o millor, serveix el model democràtic del ’78 al moviment del 15M? Els partits polítics, creadors i hereus, de la Constitució del ’78 tenen capacitat i voluntat de gestionar  les vindicacions del 15M? Tenen les mateixes consciències a l’ observar la realitat? O són dos consciències i dos realitats les que ens envolten?

     2. Tres apunts o possibles eixides a l’actual situació.

 A)     Si es va poder traslladar tot un mecanisme polític i social (franquisme) a un altre (monarquia constitucional). Qui pot impedir un transvasament  hui, a un nou sistema? (poseu el substantiu).(Els riscos i inconvenients dels organismes internacionals a esta proposta els deixe per altra ocasió).

B)      Donat que els riscos en el cas anterior són immensos, tal vegada sols es puga modificar formes i maneres en les lleis que desenrotllen la Constitució del ’78. Una actualització de la Constitució a la nova consciència.

C)      Deixar-ho tot com està.

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s