La Vanguardia


L’altre dia vaig llegir a un articulista d’un diari de Barcelona, que classificava els escrividors de blogs, en tres categories. Si no recorde malament, es queixava dels bloggers que es dedicaven a puntualitzar les idees dels professionals de grans mitjans de difusió escrita, inclús afegia, que aquestos bloggers eren uns envejosos dels articulistes professionals. Un altre articulista (professional) del mateix diari, en twitter, el recolzà enllaçant amb la pàgina de l’article del diari.

Eixe mateix dia vaig llegir una noticia, redactada per un periodista professional digital, sobre una sentència que estimava la petició d’un madrileny sobre una multa que li van fer a Catalunya. Es periodista digital català, s’escandalitzà sobre l’atac a la llengua i la solvència, supose, de la Generalitat (en matèria econòmica) en els raonaments que va emprar el jutge. La mateixa notícia, ara redactada per un periodista del diari de més tirada a Catalunya, l’enfocament era totalment distint, remarcava l’èxit d’un recurrent (el madrileny) d’una multa  en guanyar el plet davant una Administració devoradora i necessitada d’ingressos econòmics extres: multes als indefensos ciutadans, amb obligació de pagar encara que el ciutadà pleitege pel què considera un abús. Sense sentència ferma i t’obliguen a pagar la multa, així estan les coses.

Cap dels dos diaris van facilitar la polèmica sentència del jutge de Lleida. El què se, ho se, per les dos ressenyes periodístiques. Per tant no puc ni dec opinar sobre l’assumpte.

Ara vaig jo, doncs sí, els periodistes professionals s’adonen que comencen a canviar les coses en el món de la informació, també ací, a casa nostra. Ells es deuen als seus amos empresarials, de fet, els  paguen els emoluments per no tirar pedres al seu terrat. Es deuen a la seua línea editorial o si més no, als seus interessos. Un blogger és lliure, i la seua font d’informació és tot el que se li posa al seu abast. Un nou món, el de les noves tecnologies està en marxa, una alternativa als clàssics mitjans d’informació ja recorre el món.

La informació comença a distribuir-se per canals que cauen fora del control tradicional ideològic. Un aire fresc recorre els blogs d’opinió… La professió periodística necessita de mitjans lleugerament objectius i imparcials si vol credibilitat. Si es parla d’un document públic, i el tens, publica’l i després opina, si vols. Els temps moderns van començar al segle XV, que es faça notar.

Anuncis

One thought on “La Vanguardia

  1. Tens raó, res és igual des de que hi ha Internet i la informació bona i dolenta circula per tot arreu a una velocitat impensable.

    Després, en aparèixer els blocs varen aparèixer nous “escriptors”, nous periodistes, nous opinadors, i ja res va ser igual des de llavors.

    Esperem no perdre la llibertat de la que ara gaudim.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s