No disparen al missatger per publicar notícies incòmodes.


No disparen al missatger per publicar notícies incòmodes, aquest és el titular, d’una carta de  Julian Assange  publicada hui a Austràlia, el seu país. L’he llegida gràcies al traductor automàtic de google. Jo d’anglés no en sé ni gens ni mica.

Ahir vaig llegir els primers capítols  de Ser, saber, hacer  de Mario Bunge. I ara mateix acabe d’escoltar, en directe des de casa, el discurs  del nobel Mario Vargas Llosa.

Són tres hòmens que han parlat de la paraula: la que ens defineix com a persones. La paraula que allibera i busca la veritat.

El peruà és un mestre de la oratòria, m’ha emocionat el seu dir, i ell s’ha emocionat en sentir-se. Una vegada més s’ha manifestat en contra dels nacionalismes, també de les religions. Però han estat dos granets d’arena en la platja immensa de la llibertat i l’agraïment. És un creador de certeses que es val  dels records de les pàtries.

L’argentí, pel què he llegit, és un racionalista il·lustrat que ho supedita tot a l’ètica, als valors, a una filosofia moral de la humanitat. Una humanitat sols pot existir amb uns valors. Amb els drets i els deures.

Arribe a Julian Assange i la seua wikileaks, la tecnologia en mans d’un grup de periodistes amb unes necessitats urgents: la veritat es pot dir. Cal dir-la i aportar els documents que la demostren. Una vegada més la paraula crea mons, però esta vegada els reescriu, envermellint a una classe dirigent, que fa i ha fet de la mentida, una necessitat.

És el moment de recolzar les idees de Mario Bunge i passar a l’acció amb les veritats, que mai ofenen  –alliberen— de totes les Wikileaks que són. I Vargas Llosa queda com un agradable i bell record d’ara mateix.

Mentre tu, Vargas Llosa i jo, som complaguts, Julian Assange és a una  presò anglesa.

Anuncis

One thought on “No disparen al missatger per publicar notícies incòmodes.

 1. Ha estat una sorpresa tant gran la irrupció de Wikileaks que crec que els seu veritable impacte encara no el podem i el sabem valorar.

  Tot el que s’ha filtrat, el que els resta encara per desvelar…Hi ha tanta informació i sobre tants temes que és molt més important del que pensem.

  L’altra dia tu mateix hi penjaves enllaços indirectes per arribar a la pàgina de Wikileaks. Ahir llegia que hi ha més de 500 llocs mirall per si algun dia tanquen del tot la seva Web.

  Pel que fa a Vargas Llosa, no és sant de la meva devoció, per molt premi Nobel que sigui.

  De Maria Bunge, casualment estic ultimant un post que en els proper dies penjaré i m’ha fet molta gràcia trobar-lo en aquest escrit teu.

  No, no hem de culpar els missatgers de les notícies. Hi ha molta tela al darrera, al meu entendre forma part ja no només del periodisme, sinó de la història.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s