Un poble


VERSIÓ 1.

Va traspassar el cor de la ciutat, bategava la sang d’un poble : a la dreta la pescateria, enfront la verdureria  i una petita pastisseria d’aparença artesanal. A l’esquerra sols entrar, la cafeteria. Una tenda de vins, fruiteria, carnisseries… formaven rectangularment el Mercat Central.  L’esperit conscient d’on s’hi trobava, va ser ben acollit, en aparença , com a hoste estrany. Les mirades de les dependentes, en un espai acollidor i  semi buit, simulaven calma i indiferència per l’estrany.

–Bon  dia, de què és eixa empanadeta?   l’assenyalà amb el dit,  —de ceba i pinyons,   —li contestà la pastissera mentre s’alçava de la cadira.

En una bosseta de paper li ficà l’empanadeta acabada d’eixir del forn elèctric. En una tauleta de la cafeteria del mercat se la va esmorzar amb un terç de cervesa que li va servir amatentment,  una cambrera  acostumada a sevir el poble.

Tot el poble  —substituint-se regularment en cinc o sis tauletes de tres cadires cada una—  era al seu voltant,  indiferent a ell.  Les veus dels últims segles l’acompanyaven teixint  el poble d’ara mateix. Les preocupacions, els quefers, les actituds i les persones es dibuixaven fil per randa en el teixit que es construïa al seu voltant i amb la seva presència. Alié a eixa força, la contemplava escoltant les veus que transformaven la realitat de sempre a la d’ara. El cor seguia donant la vida al cos d’un poble. I ell hi era present.

A l’abandonar el mercat recorregué el què hauria d’haver estat el carrer Major. L’artèria principal. A dreta i esquerra, els comerços dels fills del poble de tota la vida, continuaven amb el quefer creador. El poble com a melic del món.

Les vides teixides amb els fils de les noves tècniques disposaven  els camins  que segles, anys, mesos i dies abans, ho decidiren en el Mercat,  i en el carrer Major  –si així s’anomés.

Quan abandonà el poble que l’acollí amb indiferència unes hores , es preguntà el per què,sense adonar-se’n de l’evidència.

(NOTA DEL NARRADOR: a aquest text hauria acompanyar-lo una fotografia de la façana del Mercat, la qual a dia de hui, encara està per filar, teixir i estampar.)

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s