Populisme


Tan sol fa un any i mig érem tots rics econòmicament. El País ho era. Tant Espanya com Extremadura o València, en sentit de verticalitat: de dalt cap a baix, governs i mandataris, com peons d’obra i les seues famílies.

Ara som a la cua d’Europa en riquesa econòmica, també en el sentit de la verticalitat que acabe de definir.

Els casos de corrupció comencen a vessar gota a gota d’un recipient colmat des dels anys de riquesa econòmica, per  la Justícia cega i la població, també cega i borratxa, de riquesa.

 

Per a mi tot va començar, com si d’una carrera es tractara, quan un ministre, anomenat Solchaga va pronunciar: “ en España quien no es rico es porque no quiere” –més o menys.  Les conseqüències de la cita ens portaren a ser rics…i, ho vam ser durant una desena d’anys  —o tal vegada vintena d’anys. El problema és que ho vam conseguir sense importar els mitjans a utilitzar.

Semblava tot dissenyat en la frase citada: “…quien no es rico es porque no quiere”. De fet la Justicia no funcionava, ni funciona; no podem conèixer els béns de les famílies riques i de les noves-riques; els paradisos fiscals existixen i existiran; els bitllets de cinc-cents euros són per a ajudar l’existència de les màfies.

 

L’altra frase que ha definit la dècada o les dos dècades ha estat “ el mercado lo debe regular todo”,  esta no sé qui la va dir, però  tots els poderosos –en el sentit de l’abús—l’han utilitzada fins que vam deixar de ser un País ric. A que ja ningú la pronúncia!

Mercat i riquesa han estat camuflatges d’especulació i robament –corrupció . On són els gurús de l’economia? I els polítics de la llibertat de mercat total?

Evidentment estan dissenyant-nos el futur per als propers deu o vint anys des d’algun palau de cristall. S’espera una nova consigna  d’un doble de Solchaga. O tal vegada ell mateix.

ai

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s