Un projecte de futur per a un poble que lligava el gossos amb llangonisses


Un projecte de futur per a un poble que lligava el gossos amb llangonisses

Acabe de rebre el segon volum de País Valencià, segle XXI. Noves reflexions crítiques. Editat per Valencians pel Canvi. He fullejat alguns paràgrafs d’alguns autors de l’opuscle. He de dir que vaig llegir els dos articles de Culturas de La Vanguàrdia que es van fer ressó del primer País Valencià, segle XXI, que també vaig rebre en el seu moment, fa un mes o mes i mig. També he llegit la resposta o respostes als articles de Culturas, no sé molt bé si per part de la Universitat de València o de Valencians pel Canvi.

Aquestos són els antecedents: la meua superficialitat respecte al fons de l’assumpte. Un atreviment, pensareu, per part meua si continue escrivint i penge en el meu blog el què em semble. Doncs sí, continue. El nostre futur, com el futur del poble basc, Catalunya o Múrcia passa per l’impossibilitat de seguir lligant els gossos amb llangonisses. L’estiu passat encara érem rics a tos els efectes, bascos, catalans i murcians. Aquest estiu que amenaça en esclatar d’un moment a altre, serem pobres i endeutats. Ja ho som.

Quin futur ens espera? Les llangonisses haurem de ficar-les al frigorífic i anar menjant-nos-les poc a poc. Les festes majors, passacarrers, traques, fogueres, falles, viatges paelles gegants ………haurem de replantejar-les. No podrem pagar-les, però sí organitzar-les. Una mesura urgent és que qualsevol regidor de qualsevol poble o ciutat renuncie al seu sou. Van ser elegits pels seus veïns en moments d’eufòria econòmica. A més, tots i cada un voluntàriament van decidir treballar pel bé del seu poble. I el poble podia permetre’s tot tipus de luxes. Ara ja no. Aquesta és una mesura radical, ja ho sé. Però ja tenim veïns i ciutadans amb greus problemes econòmics.

Repensem la retallada de sous? Parlem de dietes? De la factura del telèfon? Dels assessors? Dels gabinets de premsa?……. De què voleu parlar? Parlem-ne! Altra mesura radical: congelació de les plantilles de personal dels organismes públics. Congelació de sous dels treballadors dels Ajuntaments, Diputacions, Generalitat.

M’acabe d’esglaiar…….. anava a prohibir l’ús dels vehicles privats a motor els dies festius….. Continue esglaiat……el sistema econòmic actual al nostre país, al País Basc, a Catalunya i a Múrcia és idèntic. La corrupció és semblant –m’he censurat idèntica –. Els polítics que ens governen són semblants en els quatre indrets que he citat a l’atzar. Tal vegada per allò de la biocenosi aparenten coses diferents. Tots, dic tots i cada un, han estat honestos en el moment que els ha estat donat  el poder. El resultat no podia ser altre. Allò de la biocenosi mana. Els taurons –Lluís Racionero— són al meu poble i a Walt Street. I no precisament per atzar.

La gran qüestió? Els taurons desapareixeran voluntàriament, per extinció natural, o haurem d’exigir-la ? El model actual , econòmic, social, personal ….. se’ns ha rovellat. Aquest moment del segle XXI és necessàriament de supervivència econòmica. De canvi –ací he d’extendre’m altre dia. I recordeu allò que diu l’experiència: primer, treballar per a menjar cada dia, després abrigar-nos…….i després la fantasia, però a peu. O és al revés?

PS. Si algú llig açò, les meues disculpes per davant.

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s